Krajalnica KUJ-V kroji w kostkę, paski i plasterki

KUJ-V to przemysłowa krajalnica klasy premium, przeznaczona do precyzyjnego cięcia warzyw, owoców, mięsa, ryb i serów w kostkę, paski lub plastry.
Dzięki solidnej konstrukcji i wysokiej wydajności do 2 500 kg/h, idealnie sprawdza się w zakładach przetwórstwa spożywczego, firmach cateringowych i liniach produkcyjnych typu ready-to-eat.
Zakres zastosowań
- Cięcie w kostkę od 3 × 3 × 3 mm do 20 × 20 × 20 mm
- Cięcie w paski od 2 × 2 mm do 20 × 20 mm
- Plastry o grubości 2–20 mm
- Produkcja brunoise, julienne, „warzywnego ryżu” i drobnych słupków.
- Odpowiednia również do produktów delikatnych, takich jak truskawki, pomidory czy cukinia.
- Możliwość obróbki mięsa, ryb, jaj na twardo, sera (np. mozzarella) i produktów mrożonych.
Najważniejsze korzyści dla użytkownika:
- Jeden system – trzy funkcje: kostka, pasek, plaster.
- Regulowana prędkość cięcia (7 poziomów) pozwala na dopasowanie do struktury produktu.
- Możliwość cięcia produktów o średnicy do 85 mm i długości do 200 mm.
- Wysoka higiena pracy – szybki demontaż i mycie części.
- Stabilna, kompaktowa konstrukcja – idealna do pracy samodzielnej lub w linii.
- Szeroka gama akcesoriów i noży tnących dopasowanych do różnych zastosowań.
- Wersja premium w swojej klasie – wykonanie z najwyższej jakości stali nierdzewnej.
Dzięki KUJ-V zwiększysz efektywność produkcji, poprawisz jakość cięcia i ograniczysz straty surowca – z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny.
Dane techniczne
| Energia elektryczna | Moc | 1.1 kW |
| Napięcie | 230 VN/PE | |
| Częstotliwość | 50 Hz | |
| Wymiary maszyny | Wymiary (L × W × H) | 1,106 x 977 x 1,491 mm |
| Waga | 204 kg | |
| Wysokość wlotu/umieszczenia | 1,491 mm | |
| Wysokość wylotu/wyjścia | 472 mm | |
| Standardy produktu do cięcia | Maks. średnica produktu | maks. 85 mm |
| Maks. długość produktu | maks. 120 mm (opcjonalne 200 mm) | |
| Zakresy cięcia | Plastry: grubość od 2 do 20 mm, Paski: od 2 x 2 do 20 x 20 mm, Kostki: od 3 x 3 x 3 do 20 x 20 x 20 mm |
Podane dane są standardowymi specyfikacjami. Ponadto, adaptacja do innych sieci zasilania (np. 230V/60 Hz) jest możliwa opcjonalnie (wykluczone są maszyny ręczne i pneumatyczne). Zastrzegamy sobie prawo do wprowadzania zmian.
Do KUJ-V dostępne są akcesoria techniczne:
- Dostępna szeroka gama narzędzi tnących dla różnych typów cięcia: plastry (grubość 2-20 mm), paski (narzędzia: nóż rowkowany + skrobak + walec nożowy okrągły dostępny w rozmiarach 2, 3, 5, 6, 7.5, 9, 10, 12, 15, 20 mm) oraz kostki (nóż rowkowany + skrobak + walec nożowy + walec siekający/rozdrabniający dostępny w rozmiarach 3, 5, 7.5, 10, 12, 15, 20 mm).
- Możliwość łączenia poszczególnych noży w celu uzyskania różnych formatów cięcia – np. 6 × 10 × 15 mm, 4 × 5 × 7.5 mm, 3 × 5 × 5 mm i inne.
- Dostępne specjalne wkładki-nóż do fali („wave cutting”) i dla specjalnych produktów (np. kiwi, awokado).
- Dostępny specjalny wirnik/rotor z trzema ostrzami dla bardzo długich produktów – np. marchew – lub dla produkcji dłuższych pasków i słupków. W tym przypadku cztery plastikowe dystanse redukują maksymalną średnicę produktu z 90 mm do 80 / 70 / 60 / 50 mm i umożliwiają idealne prowadzenie produktu podczas cięcia. Redukcja z czterech do trzech komór zwiększa maksymalną długość produktu ze 140 do 200 mm dzięki specjalnemu wirnikowi.
- Płyta prowadząca („guide plate”) dla cięcia długich produktów w plastry – np. bakłażany, ogórki, cukinia. Umożliwia łagodne prowadzenie produktu przez maszynę i zapobiega gromadzeniu produktów na wylocie.
- Zdejmowalny lejek wsadowy („feeding hopper”) – dla ułatwienia napełniania maszyny z koszy lub skrzynek; może być zamontowany z góry i umożliwia napełnianie z obu stron lub od tyłu.
- Mobilny stojak („knife stand”) na kółkach dla walców nożowych i narzędzi – zapewnia właściwe przechowywanie narzędzi tnących i szybką ich dostępność.
Do innych produktów, takich jak sałata i zioła, nadają się maszyny do cięcia taśmowego GS 10-2 lub GS 20.