Krajalnica KUJ-V kroji w kostkę, paski i plasterki

KUJ-V to przemysłowa krajalnica klasy premium, przeznaczona do precyzyjnego cięcia warzyw, owoców, mięsa, ryb i serów w kostkę, paski lub plastry.
Dzięki solidnej konstrukcji i wysokiej wydajności do 2 500 kg/h, idealnie sprawdza się w zakładach przetwórstwa spożywczego, firmach cateringowych i liniach produkcyjnych typu ready-to-eat.

Zakres zastosowań

  • Cięcie w kostkę od 3 × 3 × 3 mm do 20 × 20 × 20 mm
  • Cięcie w paski od 2 × 2 mm do 20 × 20 mm
  • Plastry o grubości 2–20 mm
  • Produkcja brunoise, julienne, „warzywnego ryżu” i drobnych słupków.
  • Odpowiednia również do produktów delikatnych, takich jak truskawki, pomidory czy cukinia.
  • Możliwość obróbki mięsa, ryb, jaj na twardo, sera (np. mozzarella) i produktów mrożonych.

Najważniejsze korzyści dla użytkownika:

  • Jeden system – trzy funkcje: kostka, pasek, plaster.
  • Regulowana prędkość cięcia (7 poziomów) pozwala na dopasowanie do struktury produktu.
  • Możliwość cięcia produktów o średnicy do 85 mm i długości do 200 mm.
  • Wysoka higiena pracy – szybki demontaż i mycie części.
  • Stabilna, kompaktowa konstrukcja – idealna do pracy samodzielnej lub w linii.
  • Szeroka gama akcesoriów i noży tnących dopasowanych do różnych zastosowań.
  • Wersja premium w swojej klasie – wykonanie z najwyższej jakości stali nierdzewnej.

Dzięki KUJ-V zwiększysz efektywność produkcji, poprawisz jakość cięcia i ograniczysz straty surowca – z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny.

Dane techniczne

Energia elektrycznaMoc1.1 kW
Napięcie230 VN/PE
Częstotliwość50 Hz
Wymiary maszynyWymiary (L × W × H)1,106 x 977 x 1,491 mm
Waga204 kg
Wysokość wlotu/umieszczenia1,491 mm
Wysokość wylotu/wyjścia472 mm
Standardy produktu do cięciaMaks. średnica produktumaks. 85 mm
Maks. długość produktumaks. 120 mm (opcjonalne 200 mm)
Zakresy cięciaPlastry: grubość od 2 do 20 mm,
Paski: od 2 x 2 do 20 x 20 mm, Kostki: od 3 x 3 x 3 do 20 x 20 x 20 mm

Podane dane są standardowymi specyfikacjami. Ponadto, adaptacja do innych sieci zasilania (np. 230V/60 Hz) jest możliwa opcjonalnie (wykluczone są maszyny ręczne i pneumatyczne). Zastrzegamy sobie prawo do wprowadzania zmian.

Do KUJ-V dostępne są akcesoria techniczne:

  • Dostępna szeroka gama narzędzi tnących dla różnych typów cięcia: plastry (grubość 2-20 mm), paski (narzędzia: nóż rowkowany + skrobak + walec nożowy okrągły dostępny w rozmiarach 2, 3, 5, 6, 7.5, 9, 10, 12, 15, 20 mm) oraz kostki (nóż rowkowany + skrobak + walec nożowy + walec siekający/rozdrabniający dostępny w rozmiarach 3, 5, 7.5, 10, 12, 15, 20 mm).
  • Możliwość łączenia poszczególnych noży w celu uzyskania różnych formatów cięcia – np. 6 × 10 × 15 mm, 4 × 5 × 7.5 mm, 3 × 5 × 5 mm i inne.
  • Dostępne specjalne wkładki-nóż do fali („wave cutting”) i dla specjalnych produktów (np. kiwi, awokado).
  • Dostępny specjalny wirnik/rotor z trzema ostrzami dla bardzo długich produktów – np. marchew – lub dla produkcji dłuższych pasków i słupków. W tym przypadku cztery plastikowe dystanse redukują maksymalną średnicę produktu z 90 mm do 80 / 70 / 60 / 50 mm i umożliwiają idealne prowadzenie produktu podczas cięcia. Redukcja z czterech do trzech komór zwiększa maksymalną długość produktu ze 140 do 200 mm dzięki specjalnemu wirnikowi.
  • Płyta prowadząca („guide plate”) dla cięcia długich produktów w plastry – np. bakłażany, ogórki, cukinia. Umożliwia łagodne prowadzenie produktu przez maszynę i zapobiega gromadzeniu produktów na wylocie.
  • Zdejmowalny lejek wsadowy („feeding hopper”) – dla ułatwienia napełniania maszyny z koszy lub skrzynek; może być zamontowany z góry i umożliwia napełnianie z obu stron lub od tyłu.
  • Mobilny stojak („knife stand”) na kółkach dla walców nożowych i narzędzi – zapewnia właściwe przechowywanie narzędzi tnących i szybką ich dostępność.

Do innych produktów, takich jak sałata i zioła, nadają się maszyny do cięcia taśmowego GS 10-2 lub GS 20.