Aurora Borealis – nowy standard w branży obierania parą
W branży przetwarzania żywności, szczególnie w przypadku obierania parą, zwiększenie uzysku i wydajności ma kluczowe znaczenie. Udowodnioną strategią tego sukcesu jest skrócenie czasów obróbki parą, zapobiegając w ten sposób nadmiernemu obieraniu.
Jednak takie podejście wymaga ponownego obierania, aby zapewnić, że wszystkie ziemniaki są całkowicie obrane. Zazwyczaj wymaga to sortowania optycznego, a następnie ponownego obierania maszynowego.
Konwencjonalną metodą jest karborundowa obieraczka rolkowa, dyskowa lub bębnowe obieraczki nożowe, które również mogą być użyte do ponownego obierania ziemniaków. Podczas korzystania z konwencjonalnych obieraczek karborundowych jednym z wyzwań jest szybkie zatykanie rolek oraz duże zużycie wody. Natomiast jeśli chodzi o konwencjonalne obieraczki nożowe, wyzwaniem są zwiększenie uzysku i wydajności.
Rozwiązanie Forsfood
W obieraczkach Forsfood prędkość wałków nożowych jest wyższa niż 2000 obr/min.
Jest ona wyższa niż w konwencjonalnych obieraczkach rolkowych. Wyższa prędkość obrotowa utrzymuje również czystsze rolki i zapewnia stabilny efekt obierania podczas produkcji oraz znacznie przedłuża ich żywotność, a zużycie wody jest mniejsze. Wyższa prędkość rolek pozwala też na większe obciążenie produktem. Natomiast większe obciążenie produktem powoduje, że proces jest delikatny. Większe obciążenie produktem i wyższa prędkość rolek zwiększa wydajność. Unikalnie zaprojektowane rolki nożowe pozwalają na wydajne obieranie przy jednoczesnym ograniczaniu odpadu, co prowadzi do poprawy ogólnej wydajności.
W przeciwieństwie do konwencjonalnych obieraczek nożowych gdzie noże są zamontowane na płaskiej powierzchni, nasz specjalny kształt noża zapewnia dokładne obieranie produktu bez straty dobrego produktu.
Podsumowanie
Zaawansowana technologia Forsfood odpowiada na wyzwania związane z tradycyjnymi metodami ponownego obierania, wykorzystując rolki nożowe o wyższej prędkości i innowacyjną konstrukcję noży.*
Efektem jest:
- Bardziej czysty proces obierania.
- Mniejsze zużycie wody.
- Zwiększenie uzysku i wydajności,
- Dłuższe przerwy między przeglądami.
Technologia ta stanowi znaczący postęp w wydajności i skuteczności w linii do obierania parowego, zapewniając solidne rozwiązanie dla procesu ponownego obierania.
*oczekuje na opatentowanie
Autor artykułu: Rune Särs z firmy Forsfood. Ma ponad 20-letnie doświadczenie w opracowywaniu metod obierania warzyw.
Tłumaczenie artykułu na język polski: F.H. Najbar